Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων

Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων

6 Απριλίου 2020

Αυτά είναι τα σημεία-SOS που αφορούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, τους εργαζομένους τους και άλλους συναλλασσομένους τους πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με εντολή δημοσίων αρχών από τα μέσα Μαρτίου και μετά, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο λογιστής φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση:

1) Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που λήγουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα. Για τα ποσά των οποίων η πληρωμή αναστέλλεται θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις εντός του έτους ή μέχρι και τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021 (4 δόσεις). Ουσιαστικά, αναστέλλονται οι πληρωμές δόσεων ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων (100, 120, 12, 24 και 48 δόσεις).

2) Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής μισθών και ημερομισθίων στους εργαζομένους τους, για το διάστημα διακοπής της λειτουργίας.

3) Υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των μισθωτών εργαζομένων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι επιχειρηματίες πρέπει, συγκεκριμένα, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από 24/3/2020 έως 10/4/2020 (κατόπιν παράτασης που δόθηκε) με την οποία θα πρέπει να δηλώσουν:

α) την αναστολή της δραστηριότητας τους

β) τα στοιχεία των ιδιοκτητών των ακινήτων τα οποία εκμισθώνουν ως κτίσματα επαγγελματικής στέγης καθώς και τα ποσά των μισθωμάτων που καταβάλλουν μηνιαίως

γ) τα στοιχεία των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<