Εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης καλούνται από τους εργοδότες να… βάλουν «πλάτη» για την επιχείρηση – Τι λέει ο Εργατολόγος Γιάννης Σαρρής

Εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης καλούνται από τους εργοδότες να… βάλουν «πλάτη» για την επιχείρηση – Τι λέει ο Εργατολόγος Γιάννης Σαρρής

2 Απριλίου 2020

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας supportemployees.yeka.gr στην οποία μπορούν οι μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή συγκαταλέγονται στις πληττόμενες, λόγω μειωμένου τζίρου, βάσει ΚΑΔ, να υποβάλλουν τις δικές τους ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις για να λάβουν ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Ο κορωνοιος έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες, μετά την αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων μετά τα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Συνεργάτης Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας Γιάννης Σαρρής σε δηλώσεις του εξήγησε τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις περιπτώσεις – καταγγελίες, που έχουν γίνει γνωστές κατα τις οποίες, ενώ έχει γίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας, ζητείται η συνέχιση της εργασίας από το σπίτι, είπε ότι εκεί μιλάμε για μια κατάσταση που δεν είναι η ενδεδειγμένη.

«Έρχεται η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση και λέει ότι μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου η αναστολή σύμβασης εργασίας του και να συμφωνηθεί η πρόσκαιρη τηλεργασία. Αυτό είναι κάτι προβληματικό, γιατί, ενώ είναι σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, καλείται να εργαστεί. Και εδώ ανοίγουν διάφορα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Γιάννη Βρούτση, μόνο ο ένας στους δέκα εργαζόμενους μπορεί να παρέχει υπηρεσίες από το σπίτι του. Μόνο δηλαδή το 10% του προσωπικού μπορεί να λειτουργήσει κάτω απο αυτό το καθεστώς.

Παράλληλα είπε ότι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν το επίδομα είναι ασφαλισμένοι. «Ειναι καλυμμένος ο εργαζόμενος γιατί έτσι κι αλλιώς παίρνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού», είπε ο κ. Σαρρής, μεταξυ άλλων.

Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη υπουργική απόφαση εξειδικεύτηκε το πλαίσιο του μέτρου αναστολής εργασιακών σχέσεων και ιδιότυπης εκ περιτροπής απασχόλησης.

Οι αιτήσεις

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών δηλαδή ενάμιση μήνα. Οι μισθωτοί την δικαιούνται εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη κι επομένως είναι ενεργή η σύμβαση τους δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, ακόμη κι αν ανασταλεί η λειτουργία της μιας εκ των δύο επιχειρήσεων. Όσοι απασχολούνταν σε περισσότερους από έναν εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η δραστηριότητα θα επιλέξουν έναν εργοδότη για να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Η υποβολή αιτήσεων των μισθωτών για την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Απριλίου, με την εξής σειρά:

Την 2/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2
Την 3/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 3
Την 4/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4
Την 5/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 5
Την 6/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6
Την 7/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 7
Την 8/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8
Την 9/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 9
Την 10/4/2020 όσοι μισθωτοί έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0
Στην υπεύθυνη δήλωση τους οι μισθωτοί με αναστολή σύμβασης δηλώνουν τα εξής:

τα προσωπικά τους στοιχεία
τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<