voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Βουλιαγμένη: Ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 82χρονου για μια ξαπλώστρα

    Νωρίτερα φέτος η αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

    Σε λειτουργία η αναβαθμισμένη πλατφόρμα ΟpenGov.gr

    Κώστας Λαγουβάρδος: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Όλο και συχνότερα τα ακραία φαινόμενα

  • Εκπαίδευση

    ΕΟΠΠΕΠ: Την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για πιστοποίηση αποφοίτων του Μεταλυκειακού Έτους ΕΠΑΛ

    Σχολικά γεύματα: Ανακοινώθηκαν τα 1.982 Δημοτικά Σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα

    Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ στις επαναληπτικές εξετάσεις

    22-09-26 Προσωρινός αξιολογικός πίνακας κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, για το διδακτικό έτος 2026-2027

  • Θέσεις εργασίας

    ΑΣΕΠ 2ΓΒ/2026: Στις 24/09 η ηλεκτρονική κληρωτίδα για 4.747 προσλήψεις

    ΑΣΕΠ 3Κ/2026: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 43 προσλήψεις στην ΥΠΑ

    Πρόγραμμα απασχόλησης για ορεινές και νησιωτικές περιοχές – Κίνητρο για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

    Προκήρυξη για 153 προσλήψεις στον Δήμο Πατρέων

  • Οικονομία

    Kαυσόξυλα: Που θα κυμανθούν οι τιμές τους στην εφετινή χρονιά

    Βενζίνη: Παραμένει στα 2,20 η μέση τιμή της – Πότε αναμένεται να υποχωρήσει

    Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει από τις 18 Σεπτεμβρίου

    Ενοίκια: Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τις υποχρεωτικές πληρωμές μέσω τράπεζας

  • Εργασιακά

    Επιστολή ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η άδικη για τους εργαζόμενους ρύθμιση που επιβάλλει πρόσθετο βάρος στις εργατικές διαφορές

    ΔΥΠΑ: Συνολικά 103 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Οκτώβριο

    Νίκη Κεραμέως: Σε 500.000 εργαζόμενους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Οι νέοι κλάδοι

    ΕΦΚΑ: Έρχονται αλλαγές στην εκκαθάριση εισφορών

  • VOUCHER
    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

    upourgeio-politismou-vivlia

    Επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων

    ΔΥΠΑ: Πού θα βρείτε τους προσωρινούς πίνακες για το πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων – Πότε υποβάλλονται οι ενστάσεις

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες προγράμματος για 1.000 άνεργους πτυχιούχους

  • Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: Πλαφόν τώρα 1,4 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης – 1,8 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης

    Πιερρακάκης: Οριζόντια η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης χωρίς αλλαγή στα κριτήρια

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει παρέμβαση για την ώρα θανάτου του Μαζωνάκη

    Γεωργιάδης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα Med Watch για τον έλεγχο ιδιωτικών ιατρείων – Τι αλλάζει για τους πολίτες

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Εργασιακά

Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι – Γιατί δεν φτάνει μόνο ο μισθός

από NEWS ROOM
04/07/2025
σε Εργασιακά

101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Νέα παγκόσμια έρευνα για τις προτεραιότητες που θέτουν οι εργαζόμενοι στην επιλογή εργοδότη, δείχνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας παραμένει ο μισθός και έπεται η  ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ειδικά όμως για τους νέους γενιάς Ζ, η προσωπική τους ευζωία είναι εξίσου σημαντική σημαντική με τις απολαβές, και είναι η βασική αιτία που τους κάνει να αλλάξουν δουλειά.

Η έρευνα εργοδοτικής φήμης «Employer Brand Research», της πολυεθνικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Randstand, είναι από τις μεγαλύτερες του είδους της και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση εδώ και 25 χρόνια. Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν πάνω από 170.000 εργαζόμενοι, από 6.400 εταιρείες και 36 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σε αναμονή των εξειδικευμένων συμπερασμάτων για τη χώρα μας παρουσιάζουμε τα συνοπτικά ευρήματα από όλο τον κόσμο, με έμφαση στην Ευρώπη.

Τι αλλάζει

Μια πρώτη παρατήρηση σε σχέση με το 2024 είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο «κινητικοί», με την πρόθεση αλλαγής εργοδότη να παρουσιάζει κάμψη. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη ειδικά στην Ευρώπη και συνδέεται με την αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, εν μέσω του νέου δασμολογικού πολέμου από τις ΗΠΑ.

ΣχετικάΆρθρα

Δεκαπενταύγουστος 2026: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

06/08/2026

Φιλοδωρήματα: Πώς επηρεάζει η αύξηση του αφορολόγητου τους εργαζόμενους – Δείτε παραδείγματα

06/08/2026

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι άλλες προσδοκίες έχουν οι εργαζόμενοι και άλλα ζητήματα αξιολογούν ως πιο σημαντικά οι εργοδότες. Η μεγαλύτερη ψαλίδα αφορά τους μισθούς. Για τους εργαζόμενους παγκοσμίως είναι η κορυφαία προτεραιότητα, ενώ οι εργοδότες αξιολογούν τις απολαβές στην… όγδοη θέση.

Το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων και τους μισθούς που προσφέρουν οι εργοδότες παρατηρείται στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά εργασιακής δέσμευσης, αλλά και τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε σύγκριση με πέρυσι.

Χάσμα γενεών και στα εργασιακά

Το τι περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους διαφέρει, ανάλογα με τη γενιά, την περιοχή και τον τύπο εργασίας.

Για παράδειγμα, ενώ η Γενιά Ζ, αποδίδει στην προσωπική ισορροπία και ευημερία την ίδια αξία με την αμοιβή, στις μεγαλύτερες ηλικίες μεγαλύτερη σημασία έχει η σταθερότητα και το περιβάλλον εργασίας.

Ιδίως στην Ευρώπη, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής φαίνεται να είναι πολυτέλεια για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, που εκτελούν τις καθημερινές διεκπεραιωτικές εργασίες και αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του υπαλληλικού προσωπικού.

Στο τρίπτυχο των εργασιακών προτεραιοτήτων τους είναι οι ελκυστικοί μισθοί και οι παροχές, η ασφάλεια και η σταθερότητα και το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Αντίθετα τα επαγγελματικά στελέχη και όσοι εργάζονται σε ψηφιακούς κλάδους, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην προσωπική τους ισορροπία, αμέσως μετά τον μισθό.

Στην Ελλάδα πάντως, που δουλεύουμε τις περισσότερες ώρες από όλους τους Ευρωπαίους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην έρευνα του 2024, ερχόταν στην τελευταία θέση των προτεραιοτήτων, σε μια λίστα με πέντε παράγοντες.

Εργαζόμενοι και ΑΙ

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι βρίσκονται στην τελευταία ταχύτητα παγκοσμίως στην υιοθέτηση της τεχνητής  νοημοσύνης, ενώ παράλληλα δίνουν και τη λιγότερη σημασία στην επανακατάρτιση (reskilling).

Λιγότερο από δύο στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη (18%) έχουν ενσωματώσει λύσεις ΑΙ στο εργασιακό τους περιβάλλον. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 33%. Οι πλέον πρωτοπόρες είναι οι οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού. Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους σε αυτές της χώρες (47%) είναι εξοικειωμένος με την ΑΙ, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι και οι πλέον σκεπτικιστές ως προς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το 15% τη βλέπουν αρνητικά,  διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Όπως είναι αναμενόμενο, όσο πιο νέος είναι ένας εργαζόμενος, τόσο πιο εξοικειωμένος είναι με τις νέες τεχνολογίες, όπως η ΑΙ.

Το 44% των εργαζομένων που ανήκουν στη GenZ χρησιμοποιούν τακτικά την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους, από 34% πέρυσι. Στον αντίποδα το 60% των Baby Boomers, που πλησιάζουν στη σύνταξη, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του ΑΙ. Οι Millennials βρίσκονται κ άπου ανάμεσα, με το 34% να αναφέρει τακτική χρήση, από 30% πέρυσι.

Η ισότητα στην εργασία

Η ισότητα στην εργασία, με την έννοια της ίσης μεταχείρισης και της αποδοχής της διαφορετικότητας  έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πέντε κορυφαίους παράγοντες ελκυστικότητας εργοδότη, με ιδιαίτερη απήχηση στη Γενιά Z.

Αυτό δείχνει μια αυξανόμενη προσδοκία για δικαιοσύνη, συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες.

Πλέον το 32% των ερωτηθέντων παγκοσμίως  αυτοπροσδιορίζεται ως μειονότητα, με υψηλότερα ποσοστά στη Γενιά Z και τους εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων που θεωρούν τον εαυτό τους μέλη μειονότητας, με 27%, έναντι 45% στις ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι οι πιο δυσαρεστημένοι και σε θέματα ισονομίας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων διαφωνεί με τη δήλωση «οι ανώτεροί μου είναι δίκαιοι στις προσλήψεις και στις επαγγελματικές ευκαιρίες που δίνουν στους υφισταμένους τους». Επίσης οι έξι στους δέκα διαφωνούν με τη δήλωση «στην εταιρεία μου, οι καλύτερες ευκαιρίες, πηγαίνουν σε αυτούς που τις αξίζουν περισσότερο».

Συστάσεις για Εργοδότες

Οι ερευνητές συνιστούν στους εργοδότες να γεφυρώσουν το χάσμα προσδοκιών σε ό,τι αφορά όχι μόνο τις μισθολογικές απολαβές αλλά και τα μη υλικά οφέλη. Να αναπτύξουν εξατομικευμένες στρατηγικές διατήρησης προσωπικού και να ενισχύσουν τα προγράμματα εσωτερικής κινητικότητας.

Η εστίαση στη βελτίωση της ισορροπίας ζωής-εργασίας και την παροχή ανταγωνιστικών αμοιβών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανοποίηση και διατήρηση των εργαζομένων.

Πηγή: in.gr

Ετικέτες: εργαζόμενοιμισθοί

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επιστολή ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί άμεσα η άδικη για τους εργαζόμενους ρύθμιση που επιβάλλει πρόσθετο βάρος στις εργατικές διαφορές

    23 Σεπ 2026

  • ΔΥΠΑ: Συνολικά 103 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Οκτώβριο

    23 Σεπ 2026

  • Νίκη Κεραμέως: Σε 500.000 εργαζόμενους επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Οι νέοι κλάδοι

    23 Σεπ 2026

  • Επίδομα 400 ευρώ: Η ημερομηνία πληρωμής

    22 Σεπ 2026

  • Ειδικό Εποχικό Βοήθημα ΔΥΠΑ: Μέχρι πότε γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

    22 Σεπ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Χορμόβα (ΔΥΠΑ): Έρχονται 10.000 θέσεις εργασίας για γυναίκες – Ποιες έχουν προτεραιότητα

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • ΔΥΠΑ: Άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Έρχονται νέες προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τα καταστήματα

    37 shares
    Share 15 Tweet 9

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.