voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
    Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα

    Ξεκινάει και πάλι ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων για τη νέα σεζόν

    Νέες ταυτότητες: Πού οφείλεται η μεγάλη αναμονή για ραντεβού στα αστυνομικά τμήματα

    Νέες ταυτότητες: Τι ισχύει αν δεν έχετε βγάλει μέχρι το καλοκαίρι

    Πέθανε ο ηθοποιός Τσακ Νόρις

    Πέθανε ο ηθοποιός Τσακ Νόρις

    Αντιδράσεις για τους «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις – Τι αλλάζει

  • Εκπαίδευση

    Σοφία Ζαχαράκη: η ΑΣΠΤ θεμελιώνεται πάνω στην καλλιτεχνική και εκπαιδευτική παράδοση των πέντε κρατικών καλλιτεχνικών σχολών

    ΔΥΠΑ: Τα αποτελέσματα της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτών

    ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής παρόχων πιστοποίησης για το νέο πρόγραμμα

    Ζαχαράκη: Δωρεάν ψηφιακό Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας από το 2026-2027, για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

    ΔΟΕ: Δίωρη στάση εργασίας στις 26/03

  • Θέσεις εργασίας
    Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στη Νάξο – Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

    Προκηρύχθηκαν 15 προσλήψεις αξιωματικών Ειδικών Καθηκόντων για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος

    ΑΣΕΠ 5Ε/2021: Εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες

    ΑΣΕΠ 2Γ/2024: Στις 1-2/4 η διεξαγωγή εξέτασης ορθοφωνίας από πίνακα επιλαχόντων

    ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Άρχισε η διαδικασία υποβολής ενστάσεων για 123 θέσεις στο ΕΑΠ

    ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για 123 θέσεις στο ΕΑΠ

    Προσλήψεις 25 ατόμων στην ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής

    Προσλήψεις 25 ατόμων στην ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής

  • Οικονομία

    Επιδότηση έως 80% για το νέο «Εξοικονομώ» και αντλίες θερμότητας

    ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς να πληρώσετε λιγότερο φέτος – «Παράθυρο» στο Ε9

    ΕΝΦΙΑ 2026: Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης

    Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη!

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται μέχρι αύριο

    Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάνε ταμείο από την Δευτέρα

  • Εργασιακά
    Συντάξεις Μαρτίου 2026: Ο λόγος που θα γίνουν νωρίτερα οι πληρωμές

    Συντάξεις Απριλίου: Νωρίτερα η καταβολή τους λόγω της 25ης Μαρτίου

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται μέχρι αύριο

    Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα πάρουν λιγότερα

    δώρο Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

    Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε γίνεται η πληρωμή – Τι ισχύει για τους ανέργους και πώς υπολογίζεται

    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν στους ανέργους πριν το Πάσχα

  • VOUCHER
    ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

    ΔΥΠΑ – Voucher 750 ευρώ: Τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις

    Έρχεται σύντομα voucher για φθηνό leasing

    Δ. Μιχαηλίδου: Αξιοπρέπεια στην επισιτιστική βοήθεια με το νέο σύστημα vouchers – Στήριξη οικογένειας με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    ΔΥΠΑ: 143 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Φεβρουάριο

    ΔΥΠΑ – Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας αποτελεσμάτων

  • Πολιτική
    Μητσοτάκης: Μήνυμα τις επόμενες ώρες για το οικονομικό πακέτο στήριξης για την ακρίβεια

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίζουμε έμπρακτα τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης

    Χανιά: Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον καύσωνα του Ιουνίου 2024

    Τσιάρας: Σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται πλαφόν στα λιπάσματα, αλλά ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

    Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία από 1η Ιανουαρίου

    Κεραμέως: Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους

    Θεοδωρικάκος: Έως τις 30 Ιουνίου θα διαρκέσει το πλαφόν στα καύσιμα

  • Εκλογές
    Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση -Τι είπε για ΦΠΑ και εισφορές (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογές 2023: Εκτός το κόμμα της Λατινοπούλου μετά την προσφυγή Μπογδάνου

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

    Singular Logic: Μέχρι τις 20:30 θα έχουμε ένα ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

    Μαρινάκης: Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους

    Μαρινάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε ένα γύρο

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αρχική Οικονομία

Τρόφιμα: Σκέψεις για παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

18/06/2023
σε Οικονομία
Νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη νοικοκυριού το επόμενο διάστημα

105
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η λειτουργία της αγοράς και η αργή αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων θα φέρει αντιμέτωπη με αποφάσεις τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της.

Οι έλεγχοι εξακολουθούν να είναι καθημερινοί στην αγορά αλλά λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης αναμένεται ότι θα ενταθούν το προσεχές διάστημα ιδιαίτερα στα νησιά αλλά και σε όλους τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες εισηγήσεις που θα δεχθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της μάχης με τον πληθωρισμό, αφορά στην παράταση της ρύθμισης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες και καύσιμα, υγρά και στερεά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, έως την 30ή Ιουνίου 2023 απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους, από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών, παντός είδους, αλεύρων, ηλιάνθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η αγορά

ΣχετικάΆρθρα

Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη!

22/03/2026
Χανιά: Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον καύσωνα του Ιουνίου 2024

Τσιάρας: Σε αυτή τη φάση δεν προκρίνεται πλαφόν στα λιπάσματα, αλλά ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

20/03/2026

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, πολλές εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικές, συνεχίζουν να αποστέλλουν τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις στο λιανεμπόριο κι αυτό το δικαιολογούν είτε διότι, βιομηχανία και λιανεμπόριο έχουν απορροφήσει το προηγούμενο διάστημα μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας ώστε να μην υπάρξουν μεγαλύτερες απώλειες στη ζήτηση καθώς και ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα πρώτων υλών που είχαν προμηθευτεί σε υψηλές τιμές. Επιπλέον, κάποιες επιχειρήσεις προγραμματίζουν την τιμολογιακή τους πολιτική από την αρχή κάθε έτους και στην συνέχεια αποφεύγουν τις αλλαγές.

Από την πλευρά της η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών συνεχίζει να εκφράζει την ανησυχία της για τις γενικότερες συνθήκες οι οποίες δεν ευνοούν την άμεση αποκλιμάκωση στις τιμές τροφίμων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒΤ «οι γεωπολιτικές  αναταράξεις δυστυχώς έχουν παγιωθεί, ενώ η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και στους καταναλωτές. Παρά την όποια ομαλοποίηση στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εν λόγω κρίσεις δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν άμεσα».

Αυξημένα κόστη

Με δεδομένη, σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που αναπόφευκτα επηρεάζει τη συμπεριφορά τους, οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με ζητήματα βιωσιμότητας και την φετινή χρονιά. Σε αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνονται τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και πρώτες ύλες, τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η περιορισμένη απορρόφηση πόρων για έρευνα και ανάπτυξης και η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού.

«Η βιομηχανία μας ζητά από την πολιτεία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του κλάδου και προτεραιοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων μπροστά στα αυξημένα κόστη. Επίσης, θα θέλαμε να υπάρξει ενδυνάμωση των συνεργασιών όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε την πολιτεία να είναι αρωγός και όχι απέναντι μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει τις συνήθειες των καταναλωτών ενώ ξεκάθαρη είναι η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) την εβδομάδα 6-10 Μαΐου 2023 σε δείγμα 1.000 καταναλωτών έδειξε ότι το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.α. Το 49% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το 54% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Ποσοστό 27% του κοινού (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 32% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του. Το 17% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του. Το 49% (έναντι 40% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.

Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται το πόσο έντονη είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Επίσης, 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν κάνει διακοπές το 2023, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Τέλος, 6 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%.

Ετικέτες: ακρίβειαπληθωρισμόςτρόφιμαπλαφον

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Επιδότηση έως 80% για το νέο «Εξοικονομώ» και αντλίες θερμότητας

    22 Μαρ 2026

  • Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη!

    22 Μαρ 2026

  • Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Πάνω από 2,4 δισ. ευρώ σε 4,3 εκατ. δικαιούχους μέχρι 27 Μαρτίου

    21 Μαρ 2026

  • Παράταση έως 15 Μαΐου για τις δηλώσεις με έκπτωση φόρου 4%

    21 Μαρ 2026

  • ΕΦΚΑ: To σχέδιο για την απονομή 232.000 νέων συντάξεων, εφάπαξ και επιδομάτων

    20 Μαρ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΑΣΕΠ 4Κ/2026: Εκδόθηκε η προκήρυξη για 1.654 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    53 shares
    Share 21 Tweet 13
  • ΔΥΠΑ – Αυτόματο επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι άνεργοι είναι δικαιούχοι

    34 shares
    Share 14 Tweet 9
  • Market Pass 2026: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους ως και 1.200 ευρώ

    22 shares
    Share 9 Tweet 6
  • Συντάξεις Απριλίου: Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές

    19 shares
    Share 8 Tweet 5
  • ΑΣΕΠ 2Κ/2026: Κατατέθηκαν 24.408 αιτήσεις για 1.696 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία

    18 shares
    Share 7 Tweet 5

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.