Δύο «καυτά» νομοσχέδια φέρνει η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου

Δύο «καυτά» νομοσχέδια φέρνει η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου

23 Ιουνίου 2021

Θερινή μεταρρυθμιστική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση, με δύο «καυτά» νομοσχέδια να παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση (με ατομικούς «κουμπαράδες») και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στόχος είναι οι προωθούμενες αλλαγές να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο.

Πρόκειται για δύο θέματα που θα ανεβάσουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και αναμένεται να πυροδοτήσουν έναν νέο κύκλο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Οι πρώτες θερινές αψιμαχίες σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στη Βουλή για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά (τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους «γαλάζιους» βουλευτές).

Μεταρρυθμιστική ατζέντα

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και στη νέα σελίδα που ανοίγεται στην οικονομία στη μετά Covid εποχή. Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στο «γήπεδο» της οικονομίας, καθώς μέσα στον Ιούλιο η χώρα θα υποδεχθεί τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται πως τη φετινή χρονιά αναμένεται να έρθουν στη χώρα περίπου 8 δισ. ευρώ, με βαρύτητα να δίνεται στην πράσινη ανάπτυξη αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει ταχύτητες στο θέμα της αξιοποίησης των κονδυλίων, ενώ να σημειωθεί πως σήμερα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και ο αναπτυξιακός νόμος Ελλάδα 2.0.

Επενδύσεις – έργα

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια ιστορική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και μιλούν για ένα σχέδιο που αφορά τους «πολλούς». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πεδίο των επενδύσεων αλλά και στην επιτάχυνση των μεγάλων έργων, με δείγματα γραφής να δίνονται αυτή την εβδομάδα.

«Σε μία εβδομάδα θα έχουμε ταυτόχρονα την έναρξη του μεγαλύτερου δημόσιου και του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού έργου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα», ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης. Η πρώτη υπογραφή μπήκε χθες -παρουσία του πρωθυπουργού -και αφορούσε τη γραμμή 4 του Μετρό. Παράλληλα την Παρασκευή θα υπογραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ -παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης- η μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.

«Απο-διασωλήνωση»

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνεται πως η προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας αλλά και μια σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας (όπως η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στα ελληνικά ομόλογα) θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος παραμένει η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία όπου σταδιακά υπάρχει «απο-διασωλήνωση» της αγοράς εργασίας από τα μέτρα που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας (π.χ. αναστολές συμβάσεων). Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ.

Αιχμή του δόρατος

Πάντως οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας πυροδοτούν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Από την κυβερνητική πλευρά εξαπολύονται πυρά στην αντιπολίτευση για «αραχνιασμένες ιδέες» και «στείρα άρνηση». Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως πορεύεται έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους «λίγους», και ετοιμάζεται για νέα «σύγκρουση», με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό.

Είναι εμφανές πως οι δυο «μονομάχοι» απευθύνονται σε διαφορετικό ακροατήριο και προτάσσουν διαφορετική ατζέντα. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα ακροατήριο που επιθυμεί επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και κοιτά τόσο προς τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους όσο και στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» κέντρο. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ -που εξαπέλυσε σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακάεπιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Παράλληλα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό -οι οποίες θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας- η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως θα συσφίξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τους νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<