voucherergasia.gr
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα

    Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

    «Αγριεύει» ο καιρός με δύο διαδοχικές κακοκαιρίες – Ποιες περιοχές θα πληγούν!

    Αντιπυρική περίοδος 2026: Λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών και μειωμένες καμένες εκτάσεις – Στοιχεία για συλλήψεις και είδος εκτάσεων που έχουν πληγεί

    Κ.Η.Φ.Η

    Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας: Περισσότεροι από 73 εκατ. άνθρωποι τη χρειάζονται κάθε χρόνο – Περί τα 20 εκατ. πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία

  • Εκπαίδευση

    Γκράβα: Κλειστές μέχρι νεωτέρας οι σχολικές μονάδες – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

    Υπουργείο Παιδείας: 2.096 νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία

    Σοφία Ζαχαράκη: «Κρατάμε ανοιχτά σχολεία ακόμη και για δύο ή τρία παιδιά»

    Αναβρασμός στους Πομάκους της Θράκης: Ζητούν σχολεία χωρίς υποχρεωτικά τουρκικά

  • Θέσεις εργασίας

    Στην Κέρκυρα το 12ο JobReady by DYPA την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου

    Που θα γίνουν οι 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027

    Άρχισαν οι αιτήσεις για 422 προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

    Δήμος Πειραιά: Προχωρά σε προσλήψεις πτυχιούχων φυσικής αγωγής

  • Οικονομία

    120 δόσεις για χρέη στο Δημόσιο: Δείτε παραδείγματα

    IRIS: Τι vα γράφετε στην αιτιολογία μεταφοράς χρημάτων για να μη την πατήσετε

    Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ανακοινώνονται τα νέα μέτρα

    Τι θα πληρώσει η ΑΑΔΕ τον Οκτώβριο

  • Εργασιακά

    Επεκτείνεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους από τις 12 Οκτωβρίου

    Αγορά εργασίας 2026: Πού προσφέρονται οι υψηλότεροι μισθοί

    Συντάξεις Νοεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές

    Μισθολογική διαφάνεια: Τι αλλάζει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

  • VOUCHER

    Εγκρίθηκε νέο voucher διακοπών – Ήρθε το Achaia Pass

    ΔΥΠΑ: Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ – Αυτά πρέπει να κάνετε άμεσα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    Νέο Voucher Ανέργων / Εργαζομένων από τη ΔΥΠΑ με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.500 ευρώ! – Tι πρέπει να κάνετε άμεσα

    Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα, τρίτη 28 Μαΐου 2024. 
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

    ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 30.000 ανέργους με έμφαση σε γυναίκες άνω των 50 ετών – Οι λεπτομέρειες

  • Πολιτική

    Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους κάτω των 15 ετών

    Έρχονται τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τη θέρμανση

    Β. Κικίλιας: Μεριμνούμε για την ακτοπλοΐα και το κόστος των εισιτηρίων

    Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με αλιείς: Θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα

  • Εκλογές

    Ηλεκτρονική ψήφος στην Αυτοδιοίκηση για εκλογές και δημοψηφίσματα

    Σπανάκης: Από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι ομογενείς θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

    Εκλογική περιφέρεια απόδημου ελληνισμού: Μετά 18 μήνες από τις επόμενες εκλογές το νέο σύστημα

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων
voucherergasia.gr
Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νερό Ζαρός

voucherergasia-240x110

santorinisport.gr

webinar.edu.gr

Αρχική Εκπαίδευση

Πανελλαδικές 2022: Φυσική και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις

από Σταύρος Καραΐνδρος
30/06/2022
σε Εκπαίδευση
βαθμό

102
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Δεύτερη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος η φετινή, με βαθμολογίες που ρίχνουν τις βάσεις εισαγωγής (Μαθηματικά, Φυσική), αλλά και επιστροφή των Λατινικών στο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών που έφερε μαζί της μείωση των αριστούχων κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, οπότε εξεταζόταν η Κοινωνιολογία. Παράλληλα, την εικόνα περιέπλεξε η Εκθεση, που αποτελεί ένα βαθμολογικά απρόβλεπτο μάθημα, το οποίο, όμως, επέλεξαν ως αυξημένης βαρύτητας οι περισσότερες περιζήτητες σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Ετσι, παρότι η φετινή διαδικασία δεν είναι εύκολο να συγκριθεί με την αντίστοιχη περυσινή (με νέους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά και διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας ανά τμήμα), είναι ασφαλές να διαπιστώσουμε μια γενική καθοδική τάση των βαθμολογικών «εισιτηρίων» που θα απαιτήσουν τα ανώτατα ιδρύματα, η οποία σε μεγάλο βαθμό κατευθύνεται από τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Περίπου 1/3 των υποψηφίων από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων αναμένεται να μείνει και φέτος εκτός ΑΕΙ και 35.000 με 40.000 άτομα από όλες τις κατηγορίες των εξεταζομένων.

Στη διάρκεια της βαθμολογικής διαδικασίας που καταγράφτηκε φέτος, όμως, είχαμε συνολικά λιγότερους αριστούχους σε όλα τα μαθήματα, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιστορία και τη Χημεία. Στη Νεοελληνική Γλώσσα καταγράφεται 0,98% των υποψηφίων στις κατηγορίες από 18 έως 20 (πέρυσι ήταν 1,09%), στα Αρχαία Προσανατολισμού 2,27% (πέρυσι 3,83%), στα Μαθηματικά Προσανατολισμού 5,27% (πέρυσι 8,83%), στα Λατινικά 17,96% (πέρυσι στην Κοινωνιολογία 27,55%), στη Βιολογία Προσανατολισμού 14,57% (πέρυσι 17,78%), στη Φυσική Προσανατολισμού 13,78% (πέρυσι 17,64%), στη Χημεία Προσανατολισμού 14,45% (πέρυσι 12,16%), στην Οικονομία 23,13% (πέρυσι 27,12%), στην Ιστορία 15,56% (πέρυσι 13,65%), στην Πληροφορική 15,96% (πέρυσι 21,7%).

Κατά 4% λιγότεροι ήταν οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών (74.968 πέρυσι), ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νέων που επιλέγουν το Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής (35% στο σύνολο των υποψηφίων).

ΣχετικάΆρθρα

ΟΠΕΚΑ: Υποτροφίες 1.000 ευρώ για επιτυχόντες των Πανελλαδικών – Ποιοι δικαιούνται

30/09/2026

Σε ΦΕΚ η κατανομή 5.487 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση

27/07/2026

Συνολικά φέτος έδωσαν εξετάσεις 72.012 άτομα από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων και 15.138 από την κατηγορία των Επαγγελματικών για 68.394 θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Οι βάσεις για τα ΑΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου ή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αλλά πάντως πριν από την έξοδο των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο

Πτωτική είναι φέτος η τάση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, όπως φαίνεται και από την εικόνα των βαθμολογιών ανά πεδίο. Πρώτο στη… βουτιά που αναμένεται να αποτυπωθεί επακριβώς τον Αύγουστο, οπότε και θα ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία, έρχεται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Ακολουθούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών), το 1ο των Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Επιστημών) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας).

Συγκεκριμένα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως νομικές, ψυχολογίας, ΜΜΕ κ.ο.κ., είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε Νεοελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά, ενώ έγραψαν καλύτερα στο μάθημα της Ιστορίας. Αναμένεται διακριτή μείωση των βάσεων εισαγωγής. Οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση 10, εντούτοις, μειώθηκαν σε όλα τα μαθήματα σε σχέση με πέρυσι και θα έχουμε μικρές αυξομειώσεις.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: «Λαιμητόμοι» υπήρξαν τα Μαθηματικά και η Φυσική, όπως αναμενόταν. Οι αριστούχοι μειώθηκαν σημαντικά, με συνέπεια οι υψηλόβαθμες σχολές να κατεβάσουν τον πήχη για την εισαγωγή σε αυτές. Μόνο η Χημεία υπήρξε ένα μικρό «σωσίβιο» στη μεγάλη βουτιά των υψηλόβαθμων σχολών. Η Νεοελληνική Γλώσσα κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στις χαμηλές βαθμολογίες δεν είχαμε μεγάλη διαφοροποίηση από την προηγούμενη χρονιά και δεν αναμένονται σοβαρές αποκλίσεις.

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Εδώ συναντάμε χειρότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με το 2021, αφού οι αριστούχοι στη Βιολογία από 17,78% έπεσαν στο 14,57%. Το ίδιο περίπου συνέβη και στη Φυσική. Αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι ιατρικές, οδοντιατρικές και φαρμακευτικές. Στις χαμηλόβαθμες σχολές δεν υπάρχει διαφοροποίηση, ωστόσο, τα ΑΕΙ με χαμηλό «εισιτήριο» στο πεδίο αυτό είναι ελάχιστα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Σημαντική θα είναι η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, αφού τα Μαθηματικά κατά πρώτο λόγο και η Πληροφορική κατά δεύτερο «ταρακούνησαν» τους υποψηφίους. Αλλά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έγραψαν χειρότερα, αφού το ποσοστό των αριστούχων μειώθηκε από 27% στο 23%. Στις χαμηλές βαθμολογίες, εντούτοις, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Γενικά στο πεδίο αυτό η πτώση των βάσεων θα είναι μεγαλύτερη.

Μετά τη λεπτομερή στατιστική επεξεργασία και ανάλυση όλων των υπολοίπων καθοριστικών παραγόντων που διαμορφώνουν τις βάσεις θα δώσουμε εκτιμήσεις με μεγάλη προσέγγιση για το εύρος των αναμενόμενων βάσεων σε πλήθος σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων.

Πηγή: in.gr

Ετικέτες: ΒάσειςΕκπαίδευσηπανελλαδικές εξετάσειςπανελλήνιες εξετάσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ

  • Γκράβα: Κλειστές μέχρι νεωτέρας οι σχολικές μονάδες – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

    11 Οκτ 2026

  • Υπουργείο Παιδείας: 2.096 νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία

    11 Οκτ 2026

  • Σοφία Ζαχαράκη: «Κρατάμε ανοιχτά σχολεία ακόμη και για δύο ή τρία παιδιά»

    11 Οκτ 2026

  • Αναβρασμός στους Πομάκους της Θράκης: Ζητούν σχολεία χωρίς υποχρεωτικά τουρκικά

    11 Οκτ 2026

  • Μουσικά Σχολεία: Aνακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες εμπειροτεχνών ιδιωτών μουσικών

    8 Οκτ 2026

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΥΠΑ: Χειμερινές διακοπές με voucher – Μέχρι πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν

    33 shares
    Share 13 Tweet 8
  • Που θα γίνουν οι 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Προειδοποίηση Μητροπολίτη Δημητριάδος προς αρνητές ιερείς: Απαράδεκτη στάση, συμμορφωθείτε

    42 shares
    Share 17 Tweet 11
  • ΔΥΠΑ: Άρχισαν οι ενστάσεις για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

    38 shares
    Share 15 Tweet 10
  • Άρχισαν οι αιτήσεις για 422 προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

    6 shares
    Share 2 Tweet 2

voucherergasia.gr
  • VOUCHER
  • Web TV
  • Αγροτικά
  • Άποψη
  • Αυτοδιοίκηση
  • Οικονομία
  • Εκπαίδευση
  • Επικαιρότητα
  • Επιχειρησεις
  • Εργασιακά
  • ΕΣΠΑ
  • Θέσεις εργασίας
  • Παρουσίαση
  • Πνευματικά
  • Πολιτική
  • Συνεντεύξεις
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός

PRODUCED by eTOUCH

© VOUCHERERGASIA.GR, 2022 | All rights reserved.

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Εκπαίδευση
  • Θέσεις εργασίας
  • Οικονομία
  • Εργασιακά
  • VOUCHER
  • Πολιτική
  • Εκλογές
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • Τουρισμός
    • Αυτοδιοίκηση
    • Web TV
    • ΕΣΠΑ
    • Επιχειρησεις
    • Αγροτικά
    • Τεχνολογία
    • Πνευματικά
    • Συνεντεύξεις
    • Άποψη
    • Παρουσίαση
    • Ροή Ειδήσεων

© 2022 voucherergasia.gr - Produced by eTouch.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies. Πολιτική Cookies.