Δικαστικά θα διεκδικήσουν οι δικηγόροι την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Δικαστικά θα διεκδικήσουν οι δικηγόροι την αποζημίωση ειδικού σκοπού

22 Δεκεμβρίου 2020

Το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους δικηγόρους εξετάζει ο ΔΣΑ, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Εδώ και καιρό, οι δικηγόροι έχουν θέσει μετ’ επιτάσεως την ανάγκη καταβολής αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το μήνα Δεκέμβριο 2020, στο ύψος που έχουν λάβει πληττόμενοι κλάδοι, προς μερική αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που έχει επιφέρει τόσο η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων όσο και η γενικότερη δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Ζητούσαν να υπάρξει ιδιαίτερη για τους δικηγόρους των περιοχών εκείνων, όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων πριν την 6η Νοεμβρίου 2020.

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, στην έννοια της αποζημίωσης δεν συγκαταλέγεται το ειδικό βοήθημα από το λογαριασμό ανεργίας του ΟΑΕΔ (του άρθρου 66 ν. 4576/2020) , ο οποίος συγκροτείται από τις εισφορές των δικηγόρων.

Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση, πέρα από την άμεση καταβολή του επιδόματος εντός του 2020, για την επαναρτίωση του λογαριασμού με τα ποσά που οφείλονται από τον ΕΦΚΑ και την απόδοση των αποθεματικών κατ’ αναλογία σε όλους τους επιστήμονες που τα έχουν καταβάλει.

«Ενώ ο ΔΣΑ έδωσε έστω ένα δείγμα αλληλεγγύης και βοήθειας στους συναδέλφους μας από το αποθεματικό του – το οποίο σημειωτέον συνεχώς συρρικνώνεται – η Κυβέρνηση επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία στα προβλήματα επιβίωσης του δικηγορικού κόσμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε ad hoc Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο, Ευστάθιο Αναλυτή και τον Σύμβουλο του ΔΣ, Βασίλη Παπαστεργίου, η οποία με τη συνδρομή συναδέλφων εξειδικευμένων στο διοικητικό δίκαιο, θα μελετήσει τις νομικές πτυχές του ζητήματος.

 Το διεκδικητικό πλαίσιο

Όπως επίσης αναφέρεται, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και ενδεχόμενης παράτασης των μέτρων και μετά τις 07/01/2021, το ΔΣ του ΔΣΑ εμμένει στο υφιστάμενο διεκδικητικό πλαίσιο , όπως αυτό διατυπώθηκε στην απόφαση της 11.12.2020, και ζητεί επιπλέον τα εξής:

• Πλήρη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

• Εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για την άμεση καταβολή του 50% των οφειλομένων αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, προ πάσης εκκαθάρισης (και καταβολή του υπολοίπου 50% μετά την εκκαθάριση).

• Άμεση καταβολή των οφειλομένων από τον e-ΕΦKΑ πιστωτικών υπολοίπων του προηγουμένου έτους

• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών δικηγόρων ή ασκούμενων, οι οποίοι εργάζονται σε μη ιδιόκτητα δικηγορικά γραφεία με ΤΠΥ ή έχουν έμμισθη σχέση, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη οι θέσεις των δικηγόρων που απασχολούνται σε δικηγορικά γραφεία και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

• Μείωση 25% στην εφάπαξ καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, όπως ακριβώς ίσχυε και στο πρώτο κύμα του κορωνοιού

• Υπαγωγή των νομικών υπηρεσιών σε μικρότερη κλίμακα του ΦΠΑ, ήτοι στο 15%, κάτι το οποίο θα διευκολύνει και τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και να λαμβάνουν νομικές υπηρεσίες

• Απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος

• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2020 στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Πηγή: dikastiko.gr

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<