Οι περικοπές στις εξισωτικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων… στο Υπουργείο

Οι περικοπές στις εξισωτικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων… στο Υπουργείο

13 Ιανουαρίου 2021

Το θέμα των εξισωτικων αποζημιώσεων και των περικοπών «καίει» χιλιάδες κτηνοτρόφους για τις οποίες αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας των ενστάσεων  

Το θέμα αυτό μάλιστα ήρθε και στη Βουλή μέσα απο Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

 Ο ίδιος επισημαίνει στην Ερώτηση του πως «εντονες είναι τις τελευταίες μέρες οι διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά, οι οποίοι είδαν μεγάλες περικοπές στα ποσά της εξισωτικής ενίσχυσης που έλαβαν, ενώ πολλοί από αυτούς, δεν έλαβαν καμία απολύτως ενίσχυση, ενώ ανέμεναν ποσά έως και 3.000 ευρώ.

Η εξισωτική ενίσχυση χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ 2014-2020 και καταβάλλεται από τον αρμόδιο φορέα ΟΠΕΚΕΠΕ ως αντισταθμιστικό μέτρο σε αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα και με τον τοπικό τύπο, βασική αιτιολογία για το ότι οι κτηνοτρόφοι είδαν μεγάλες περικοπές στην εξισωτική τους ενίσχυση, ήταν ότι πολλές από τις εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως δασικές.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε δικαιολογημένη αγανάκτηση, διότι τα χρήματα της εξισωτικής ενίσχυσης είναι ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους, καθώς αποτελούν σημαντική αρωγή για την πληρωμή των απαραίτητων ζωοτροφών που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Και συνεχίζει λέγοντας πως:

«Ειδικά σήμερα, που η εξάπλωση της πανδημίας πλήττει συνολικά την εγχώρια οικονομία και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, η περικοπή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό που πολλοί από αυτούς δεν έλαβαν καθόλου χρήματα, είναι αναντίστοιχη με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και πλήττει δυσανάλογα την κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Επειδή, οι κτηνοτρόφοι είδαν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες περικοπές στην εξισωτική τους ενίσχυση.

Επειδή, πολλοί από αυτούς ανέμεναν ενίσχυση έως και 3.000 ευρώ και τελικά δεν έλαβαν τίποτα.

Επειδή, η επίλυση του όποιου προβλήματος σχετικά με το χαρακτηρισμό βοσκοτόπων και τη δασική νομοθεσία είναι ευθύνη της πολιτείας και δεν αποτελεί σφάλμα των κτηνοτρόφων.

Επειδή, διανύουν έκτακτες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και η εξισωτική αποζημίωση αποτελεί κρίσιμη ενίσχυση αφού αποδίδεται σε αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Ερωτάται ο κος. Υπουργός:

1. Προτίθεται να ενεργήσει άμεσα, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους βοσκότοπους που χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας αλλά και πανελλαδικά στο ακέραιο τις εξισωτικές τους ενισχύσεις;

2. Πώς προτίθεται να στηρίξει τον κτηνοτροφικό κλάδο συνολικά μέσα στις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία;»

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<