Θέμα voucherergasia.gr: Επί τάπητος αμπέλια και ελαιώνες – Συνάντηση των αγροτών στην Περιφέρεια Κρήτης

Θέμα voucherergasia.gr: Επί τάπητος αμπέλια και ελαιώνες – Συνάντηση των αγροτών στην Περιφέρεια Κρήτης

5 Αυγούστου 2020

Μια ακόμη κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιούν οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, βλέποντας πως οι οικονομικές συνέπειες του πρωτογενούς τομέα είναι μεγάλες.

Για αυτό πραγματοποιούν έκτακτη συνάντηση σημερα στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οι μετέχοντες θέλουν να θέσουν για μια ακόμη φορά επι τάπητος τα πολλά προβλήματα, αλλά και να στειλουν ξανά μήνυμα πως εχουν αναγκη απο ουσιαστική στήριξη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται από την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Την ίδια ώρα σε υποβολή αίτησης από την Πέμπτη 6 Αυγούστου έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου καλούνται οι οινοπαραγωγοί που επιθυμούν να διαθέσουν ποσότητα οίνου προς απόσταξη, αφού σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείου, θα ανοίξει δεύτερος γύρος υποβολής σχετικών δηλώσεων.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ. Υποστηρίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην παραπάνω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από οινοπαραγωγούς για τη συμμετοχή τους στο μέτρο απόσταξης κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ που είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο σχετικά με το πρόγραμμα απόσταξης κρίσηςπροϋπολογισμού 25.000.000€ προβλέπονται:

Η μοριοδότηση του κριτηρίου ύψος παραγωγής οίνου

Η μοριοδότηση του κριτηρίου, αποθεμάτων οίνου

Η μοριοδότηση του κριτηρίου σχετικού ποσοστού παραγωγής αποθεμάτων

Καθορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος που είναι ,η απόσταξη οίνων χωρίς ΓΕ 70%, οίνοι με ΓΕ 20% και γλυκείς οίνοι 10%.

Οι τιμές απόσταξης μεταβάλλονται κατά 0,04 € για τους λευκούς οίνους χωρίς ΓΕ και ξεκινούν από 0,40 €/lt για αλκοολικό τίτλο 10% vol. και για τους ερυθρούς χωρίς ΓΕ από 0,42 €/lt για αλκοολικό τίτλο 10% vol και αυξάνονται κατά 0,042 € ανά % vol.

Οι λευκοί οίνοι με ΠΓΕ αποζημιώνονται με 0,57 €/lt, ενώ οι ερυθροί με 0,59 €/lt.

Οι οίνοι με ΠΟΠ αποζημιώνονται με 0,75 €/lt και οι γλυκείς οίνοι με 1,10 €/lt.

Καλύπτεται επίσης το κόστος των μεταφορικών του οίνου σε οινοπνευματοποιείο β΄κατηγορίας.

Το λάδι

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε ότι έχει να κάνει με το λάδι, 18 αγροτικοί φορείς του νησιού ενώνουν δυνάμεις για να σώσουν το προϊόν. Σε αυτό τον ενιαίο φορέα διαχείρισης του λαδιού που σχεδιάζεται ήδη συμμετέχουν τρεις οργανώσεις από το Ηράκλειο, τρεις από τη Σητεία, δύο από το Ρέθυμνο και 10 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από τα Χανιά.
Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε η τελευταία χρονικά συνάντηση στην πόλη των Χανίων.

Είναι μια προσπάθεια που εχει ξεκινήσει από τους τοπικούς φορείς σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικης Ανάπτυξης, αλλά και τους εκπροσώπους των αγροτών του νησιού.

Από τη μια έχουμε τη συνεργασία, η οποία έχει απώτερο στόχο την επιτυχή έκβαση της αποστολής του φακέλου στην Ε.Ε. και φυσικά την εκπόνηση ενός σχεδιασμού για την ουσιαστική στήριξη των ελαιοπαραγωγών.

Και από την άλλη εχουμε την απόπειρα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<