Το κόλπο με παράνομα βοσκοτόπια – Τι γίνεται στην Κρήτη

Το κόλπο με παράνομα βοσκοτόπια – Τι γίνεται στην Κρήτη

8 Σεπτεμβρίου 2020

Το κόλπο με παράνομα βοσκοτόπια και επιδοτήσεις «καίει» τους κτηνοτρόφους που σέβονται τους εαυτούς τους και τη νομιμότητα.

Είναι μια κατάσταση, προβληματική εδώ και χρόνια. Ενα ζήτημα το οποίο παραμένει άλυτο και έχει σοβαρές επιπτώσεις. Τις σοβαρές καταγγελίες μάλιστα έκανε πρόσφατα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μιλάμε για το σύστημα που έχει στηθεί με φόντο τα βοσκοτόπια της Ελλάδας – και φυσικά της Κρήτης – εχουν μπει στο στόχαστρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος αγροτικός φορέας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

«Ένα χρυσοφόρο κύκλωμα λυμαίνεται τα βοσκοτόπια σε περιοχές της χώρα μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη,…από τα χρήματα που αναλογούν στους κτηνοτρόφους μας.

Η μέθοδος που ακολουθούν εκτυλίσσεται σε τρία στάδια:

1. Αίτηση ΟΣΔΕ που περιλαμβάνει βοσκήσιμη έκταση/βοσκότοπο (από κάποιον που δεν έχει ζώα, δεν έχει δικαιώματα, και που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχει με την κτηνοτροφία).

– Η αίτηση γίνεται είτε on-line, είτε σε ΚΥΔ που εξυπηρετεί το εν λόγω κύκλωμα (απαιτείται δηλαδή συνδρομή υπαλλήλου ΚΥΔ ακόμη και στο on-line).

-Κάποιος που έχει σχέση με αυτόν που κάνει την αίτηση (συνήθως συγγενική) του έχει νοικιάσει με μισθωτήριο συνήθως πολύ μικρού τιμήματος την βοσκήσιμη έκταση (αυτό το μισθωτήριο ανεβαίνει στο σύστημα του ΟΣΔΕ). Έχει προηγηθεί δήλωση Ε9 αυτού που θεωρητικά έχει την κατοχή της έκτασης που την μισθώνει στον αιτούντα (προκειμένου να υπάρχει ΑΤΑΚ). Δεν υπάρχει έλεγχος του Ε9 οπότε το κύκλωμα λειτουργεί.

2. Το προηγούμενο βήμα έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν αιτήσεις που απαιτούν για να είναι επιλέξιμες προς πληρωμή εκτάσεις βοσκήσιμων γαιών και δικαιώματα.

-Οι εκτάσεις βρίσκονται ακόμη και εκτός Περιφέρειας που γίνεται η εκάστοτε αίτηση με εφαρμογή της Τεχνικής Λύσης.

-Τα δικαιώματα προκύπτουν από την συναφή αίτηση που γίνεται για την χορήγησή τους από το Εθνικό Απόθεμα.

3. Σε συνέχεια λοιπών των βημάτων ένα και δύο, κάποιοι βρίσκονται να έχουν δικαιώματα βοσκότοπου (25 Ευρώ περίπου το στρέμμα συν περίπου συν 10 Ευρώ το στρέμμα μιας και είναι νεοεισερχόμενοι με δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα) σε δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων που δεν τους ανήκουν (ακόμη και εκτός της οικείας Περιφέρειας τους). Εννοείται ότι δεν ασκούν κτηνοτροφική δραστηριότητα, λαμβάνουν κοινοτική επιδότηση παράνομα, εμποδίζουν να ενταχθούν στο σύστημα πραγματικοί νέοι αγρότες, χαλκεύουν την κατανομή δικαιωμάτων μεταξύ των Περιφερειών, δεσμεύουν έστω και εικονικά δημόσιες εκτάσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραπάνω κύκλωμα αποθρασύνθηκε την τελευταία χρονιά (ενδεχομένως και λόγω της επιτυχίας του τα προηγούμενα χρόνια) προκειμένου να δημιουργήσει τελεσίδικες καταστάσεις ενόψει των νέων δικαιωμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά:

– Να μην χορηγηθούν σε τέτοιες αιτήσεις δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα.

-Να ελεγχθούν τα μισθωτήρια με εμπλοκή και των Δήμων/Περιφερειών (σίγουρα δεν θα υπάρχει βεβαίωση χαρακτηρισμού βοσκοτόπου μιας και τα μισθωτήρια αφορούν δημόσιες εκτάσεις)

-Να ελεγχθούν για τα προηγούμενα χρόνια όσοι έλαβαν τέτοια δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα (ειδικά για το 2019, οι φήμες για την Κρήτη/Ηράκλειο είναι εκκωφαντικές).

– Να μην γίνει εφαρμογή της Τεχνικής Λύσης, τουλάχιστον όσο αφορά τέτοιες αιτήσεις».

Η δικαίωση

Με δυο διαδοχικές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σχετικά με τις Ενισχύσεις και τα Βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι της χώρα μας «κερδίζουν» περισσότερα από 8 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων.

Με τις δύο αυτές αποφάσεις δικαιώνεται η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ που από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει και με κάθε τρόπο σε όλα τα φόρα υπερασπιστεί, σχετικά με τη «συμφωνίας ανοχής ενός καθολικού ψεύδους», όπως είχε χαρακτηρίσει την λεγόμενη «Τεχνική Λύση» του μηχανογράφου.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά άμεσα να εφαρμοστούν οι δύο αποφάσεις και από την πλευρά του τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να υιοθετήσει από φέτος τα νέα δεδομένα και να άρουν όλες τις παραδοξότητες που δημιούργησε η «Τεχνική Λύση» του μηχανογράφου, αυτή που έκρινε, για παράδειγμα, ότι στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας δεν περισσεύουν εκτάσεις και που υποχρέωνε τους κτηνοτρόφους να εμφανίζουν ότι τη νύχτα σταβλίζουν το κοπάδι τους στο Ξηρόμερο, λ.χ., για να το μεταφέρουν το πρωί για βόσκηση στην Εύβοια …και λίγο αργότερα να το επιβιβάσουν ξανά στο μεταγωγικό τους αεροπλάνο για να το επιστρέψουν στη βάση του!

Σημειώνουμε ότι πέραν της προφανούς «εικονικής πραγματικότητας» που επέβαλε η «Τεχνική Λύση», …επέφερε τεράστιο κόστος και σε χρήμα και σε διαδικασίες, που δεν οδηγούσαν παρά μόνο σε αδιέξοδα.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<