Ερώτηση στη Βουλή για την επαναφορά της εφάπαξ παροχής στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ερώτηση στη Βουλή για την επαναφορά της εφάπαξ παροχής στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

31 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με έξι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να αρθεί “η αδικία που διέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ”, όπως τονίζουν και να καταβάλλεται η εφάπαξ παροχή στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινής ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Εφάπαξ παροχή του ΤΑΞΥ όπως προβλεπόταν με τον νόμο 2768/1999, είχε θεσπιστεί να αποδίδεται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους στα 20 χρόνια πραγματικής εργασίας, ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησης, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος και της εποχιακής κατά τεκμήριο απασχόλησης τους, που οδηγεί σε δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης σε πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ότι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Ο θεσμός αυτός άντεξε μέσα στην κρίση που προκάλεσε ο εκτροχιασμός 2004-2009, κατά την οποία και αποκρούστηκαν τεκμηριωμένα από τις τότε Κυβερνήσεις οι απαιτήσεις της «Τρόικα» κατά το 1ο και 2ο μνημόνιο.

Μετά την ανάληψη διακυβέρνησης από τους «αντιμνημονιακούς» του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε το 3ο «αχρείαστο» μνημόνιο στο οποίο συμπεριλήφθηκε, αφενός η μείωση του κατά 20% τουλάχιστον και αφετέρου η κατάργηση του δικαιώματος καταβολής της Εφάπαξ παροχής στην 20ετία.
Συγκεκριμένα με τον νόμο 4387/16 νομοθετήθηκε η μείωση της εφάπαξ παροχής κατά 20% και μετατέθηκε η καταβολή της μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης ή την έκδοση οριστικής σύνταξης αναπηρίας.

Σήμερα και λόγω της πανδημίας έχει αποκαλυφθεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τις οικογένειες τους από τη ρύθμιση αυτή του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν ήταν επιταγή της Τρόικας αλλά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή εκτός από το Κίνημα Αλλαγής που κατήγγειλε αυτή τη ρύθμιση και η ΝΔ είχε ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη βλαπτική αυτή διάταξη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί

1.    Προτίθεστε να εξετάσετε την επαναφορά της εφάπαξ παροχής των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, ολόκληρης ή έστω εναλλακτικά το 50% αυτής;
2.    Τι προτίθεστε να πράξετε με αυτούς που συμπλήρωσαν τα 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας αλλά άλλαξαν κλάδο ασφάλισης του ΕΦΚΑ από τον οποίο θα λάβουν την σύνταξη τους (πχ ασφαλίστηκαν στη συνέχεια στον κλάδο αγροτών);
3.    Τι προτίθεστε να πράξετε με αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 20 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και απέκτησαν αναπηρία 67% ή και 80% αλλά δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις για οριστική σύνταξη αναπηρίας;»

Οι ερωτώντες Βουλευτές είναι οι κ.κ.: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Φραγγίδης, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Μιχάλης Κατρίνης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<