Θέμα voucherergasia.gr: Λίγο πριν τον τρύγο ήρθε η καταστροφή…

Θέμα voucherergasia.gr: Λίγο πριν τον τρύγο ήρθε η καταστροφή…

9 Ιουλίου 2020

Η πρόσφατη ξαφνική και έντονη βροχόπτωση έπληξε τους αμπελοκαλλιεργητές, σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, έχει φέρει εντονο προβληματισμό στους αγρότες, όπως έχει γράψει ήδη το voucherergasia.gr.

Οι ζημιές από το χαλάζι οι οποίες θα φανούν άμεσα, ενώ αυτές από τη βροχόπτωση θα φανούν τις επόμενες μέρες, με τους αγρότες να αναμένουν μέσα στις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες στις καλλιέργειες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πραγματοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι να γινουν οι αναγγελίες και να προχωρήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, όλα είναι έτοιμα για τον τρύγο των πρώτων ποικιλιών, με τα μηνύματα για την απορρόφηση τους από την αγορά του εξωτερικού, αλλά και την εγχώρια, να είναι θετικά. Και ενώ όλα ήταν θετικά- παρα τις δυσκολίες που έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα – ήρθε το σύντομο αλλά καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας να πλήξει τα αμπέλια.

Ιδιαίτερα στα χωριά Βενεράτο, Αυγενική, Προφήτη Ηλία, Κυπαρίσσι, Αρχάνες, Άγιο Μύρωνα, Σταυράκια, Πυργού, Ασίτες, Μαλάδες, τα οποία οικονομικά στηρίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην αμπελοκαλλιέργεια, οι καταστροφές είναι τεράστιες.

Μιλάμε για τα Prime, τα Ralli, τα Σουπέριορ και τα Τόμσον. Σημειώνεται ότι η τιμή παραγωγού φέτος κυμαίνεται από 1 ευρώ μέχρι 1,30 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα του σταφυλιού.

Θέλοντας να αποφύγουν την ολική καταστροφή οι αμπελουργοί καλούνται τώρα να προχωρήσουν σε ψεκασμούς για να γλυτώσουν τα σταφύλια από τη σήψη και τις ασθένειες.


Στη Βουλή

Την ίδια ώρα το θέμα της καταγραφής των ζημιών, που προκλήθηκαν στις αμπελοκαλλιέργειες από τα έκτακτα και έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Ν. Ηρακλείου, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, φέρνουν στη βουλή με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης και οι βουλευτές Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Συγκεκριμένα, η περίοδος που διανύουμε είναι για τους αμπελοκαλλιεργητές πολύ σημαντική καθώς βρίσκονται σε διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας σταφυλιών.

Ωστόσο η πρόσφατη ξαφνική και έντονη βροχόπτωση έπληξε τους αμπελοκαλλιεργητές, σε περιοχές μάλιστα υψηλής παραγωγικότητας στο Ν. Ηρακλείου, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερείς καταστροφές.


Οι αμπελοκαλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς μετά τους καύσωνες του προηγούμενου διαστήματος, οι τελευταίες νεροποντές, αναμένεται να επιφέρουν το ολοκληρωτικό «χτύπημα» στην παραγωγή τους σε μία ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά.

Ως εκ τούτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. ​

 

Ανδρεας Κριτσωτακης

Voucher Ergasia Facebook   Voucher Ergasia twitter


 


ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ VOUCHER ERGASIA


Με την εγγραφή σας στο NewsLetter του  Voucher Ergasia  θα ενημερώνεστε  πρώτοι  για όλα τα νέα στους τομείς ενδιαφέροντος σας!

Marketing by

Χωρίς Σχόλια

Ξεκινήστε μια συζήτηση

Κανένα σχόλιο ακόμη

You can be the one to start a conversation.

<